ADVANCED

TESTING OFFICE ADVANCED KONULARI

Conquer English
ADVANCED

Sınav hakkında kısa bilgiler :

TOEFL (Test of English as a Foreign Language- Yabancı Dil olarak İngilizce Sınavı) hemen hemen tüm dünyada uygulanan ve yine neredeyse tüm dünya tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavıdır. Bu sınav dünyada 25 milyondan fazla kişinin girdiği bir sınavdır. Ve tüm dünyada 8000’e yakın üniversite ve kolej vb. kurumlarda geçerliliği vardır.

TOEFL testini yurtdışında okumak isteyen öğrenciler başta olmak üzere yurtiçinde üniversitelerde akademik personel olmak, yüksek lisans veya doktora yapmak isteyenler, hazırlık sınıflarını okumak istemeyenler, hazırlık muafiyet sınavına girmek istemeyenler, özel üniversitelerde bir yıl az okumak isteyenler, çalışmak için kurumlara başvuru yapanlar, ya da terfi için artık nispeten sınırlı ölçüt olan KPDS yerine dilin her yönüne hâkim olduğunuzu göstermek için isteyenler girebilir.

TOEFL testinin farklı çeşitlerini duyabilirsiniz. Bunlar PBT (paper based toefl – kağıt üzerinde yapılan sınav) CBT (computer based toefl – Bilgisayar üzerinden yapılan sınav) ve iBT (internet based toefl – İnternet üzerinden yapılan sınav). Bu sınavların geçerliliği  -kurumlara göre değişiklik gösterebilir-  2 yıldır.

PBT 600 puan üzerinden puanlanır ve  iBT in yapılmadığı ülkelerde uygulanır. CBT 300 üzerinden puanlanır şu an uygulaması yoktur. Dünyanın çoğunda ve Türkiyede de uygulanan ve esas kabul olunan iBT ise 120 üzerinden puanlanır ve bu sınavda dört bölüm vardır. Şimdi iBT’nin bu bölümlerinden bahsedelim. Her bölümün değeri 30 puandır. Bu bölümler Reading (Okuma), Listening (Dinleme), Speaking (Konuşma) ve Writing (Yazma) bölümleridir. Reading ve Listening bölümlerinde çoğu soru bir puan üzerinden değerlendirilir, tablo ve çizelge soruları ise 2,3,4 puan olabilmektedir. (Sınav bölümüne göre puanlama ve soru sayıları için ilgili bölümlere bakınız) Speaking ve writing bölümleri için her bölüm 5 puan değerindedir. Bu bölümler independent ( bağımsız – kişiye özel fikirler) ve integrated (ilintili – parçaya göre fikirler) olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu kadar yoğun bilgi akışı şu an gözünüzü korkutmasın  ilerleyen bölümlerde detaylarıyla anlattığımız sınav aşamaları belli bir sisteme bağlı olduğu için zorlanmadan anlayabileceksiniz.

Sınavla ilgili bazı ipuçları

İngilizce seviyenize göre Toefl sınavına hazırlanmak en az 1 en çok 8 ayda mümkündür. Sınava girmeye karar verdiğiniz andan itibaren sınava çalışmaya başlamanız gerekir fakat sınav randevunuzu kendinizi hazır hissettikten sonra almak gerekir.

 Sınava çalışma yönteminiz her gün tüm bölümler için küçük bir parça ya da her gün iki bölüm üzerinden olabilir. Haftada bir oturup yazma 3 gün sonra okuma 5 gün sonra dinleme çalışmak sınav başarısı için olumsuz olduğu kadar motivasyonunuza da düşürür.

 Bu sınav İngilizcenin her alanını test ettiği için sınava hazırlanırken sevdiğiniz bir filmi ya da dizileri izleme; beğendiğiniz bir kitabı ya da gazetelerden merak ettiğiniz bir makaleyi okumak. İngilizce seviyesi ne olursa olsun birileriyle İngilizce konuşmak sizin için sınava hazırlığınıza olumlu yansıyacak hobiler olabilir.

 Sitemizde de bulabileceğiniz seviye belirleme sınavı ile dilin 4 bölümünde ve her bölümün içerisinde güçlü ve zayıf olduğunuz yönleri bulmak önce zayıf yönlerinizi gidermek sonra güçlü olduğunuz yönleri daha da ilerleterek yüksek bir puan almak temel hedefiniz olmalıdır.

 Zaman kullanımınızı iyi ayarlamanız ve çalışmaya başladığınız ilk andan itibaren zaman tutmaya alışmanız zaman sınırlamasının önemli olduğu Toefl için olumlu etki yapacaktır.

 Her bölüm için test tekniklerini anlattığımız şekilde etkili olarak kullanırsanız ve her bölüm için zamanınızı etkili kullanmaya alışırsanız sınav sizin için sadece bir alıştırma gibi gelecektir.

 

Hedef belirleyin toefl sınavına neden ve ne için girdiğinizi kendinize sorun eğer yurtdışında okumak istiyorsanız girmek istediğiniz üniversitelerle irtibata geçip minimum puan olarak ne istediklerini öğrenin. Eğer bir yerde yüksek lisans, doktora yapmak veya çalışmak istiyorsanız istedikleri minimum puanı öğrenim ve bu puanın 5 puan üzerini kendinize hedef olarak belirleyin. Aşağıda yer alan birkaç örnek sizin için faydalı olabilir.

            Georgetown Üniversitesinde lisans seviyesinde öğrenci olmak için 100+

            Illinois üniversitesinde yüksek lisans öğrencisi olmak için 85 ve üzeri

            Türkiye’de bir üniversitede hazırlık okumamak için 67

            Bir yere işe başvuracaksanız iyi bir ileri derecede İngilizce için 80

 

iBT ile ilgili bilgiler

iBT sınavı Toefl ajansları tarafından sağlanan test merkezlerinde kendinize özel bir bilgisayarda ve bir bölmede yapılmaktadır. Size verilecek kulaklığı kullanacak ve sesini istediğiniz gibi ayarlayabileceksiniz ve –test merkezinde eğer varsa- ses kesici kulaklık da temin edilebilir. Toefl testleri genellikle Türk-amerikan derneği, amerikan kültür derneği gibi yerlerde yapıldığından aynı zamanda buralar kurs merkezleri de olduğundan sınav randevunuzu hafta içine almanız faydalı olabilir. Aynı zamanda sabah yapılacak bir sınavda zihniniz daha açık olacaktır.

Size verilen sınav direktifleri dikkatli bir şekilde okuyup dinlemeniz gerekir bunu yapmazsanız sistem size geri dönüp direktifleri okumanızı iletecek ve zaman kaybetmenize neden olacaktır. 

Reading (Okuma)

Okuma bölümünde bütün parçayı okumadan soruları göremezsiniz ve sorular ekranınıza tek tek gelecektir. Her sorunun cevabını işaretledikten sonra Next (İleri) tuşuna basıp cevabınızı onaylamanız gerekir. Çoğu yabancı dil sınavında olduğu gibi TOEFL’da da yanlış cevaplarınız doğruları götürmez bu nedenle emin olamadığınız soruları boş bırakmamanızda fayda vardır. Dilerseniz soruları Back / Next tuşlarından iler geri hareket ettirebilir okuma parçasını da soruları yanıtlarken görebilirsiniz. Veya review tuşuna basıp hangi soruları yanıtlayıp hangilerini yanıtlamadığınızı istediğiniz an görebilirsiniz. Bunları yaparken tek dikkat etmeniz gereken şey zaman kaybetmemek olmalıdır. Ekranın üst köşesinde kalan zamanınız geriye doğru saymaktadır Fakat dilerseniz bu zamanı gizleyebilirsiniz. Ayrıca Reading bölümlerinde bazı kelimeler mavi yazılı ve altı çizilmiş olabilir bu durumdan sözcüğün üzerine tıkladığınızda açıklamasını görebilirsiniz.

 Listening (Dinleme)

Dinleme bölümünden her soruya cevap vermeniz gerekir cevabınıza tıkladıktan sonra ‘next’ tuşuna bastığınızda ‘ok’ e tıklayarak cevabınızı onaylamanız istenir ve bu bölümde geride kalan sorulara dönüş yapılamaz. Burada yine ekranın üst köşesinde kalan zamanınız geriye doğru saymaktadır fakat dinleme parçası çalarken süre ilerlemez.

 Speaking (Konuşma)

Konuşma bölümünde kulaklığınızda yer alan mikrofona 6 konuşma yaparsınız her soruya hazırlanmanız için 15-30 sn arasında bir düşünme zamanı ve 45-60 sn arasında bir konuşma zamanı tanınır. Düşünme zamanı bittiğinde bir uyarı alır ve beklemeden konuşma zamanınız başlar. Kaydettiğiniz konuşmayı durdurma, yeniden başlatma ya da erken sonlandırma yapamazsınız.

Writing (Yazma)

Yazma bölümünde klavyelerin Türkçe karakterler içermediğini unutmayın Türkçedeki küçük ‘i’ harfi I harfinin olduğu yerdedir ve tab tuşu da çalışmaz paragraf başını boşluk (space) tuşuna 3 veya 5 kez basarak oluşturmak gerekir. Burada da yine kalan süreniz her bölüm için ayrı ayrı olmak üzere ekranın üzerinde görünecektir.  Soru detayları için lütfen TOEFL writing bölümüne bakınız.

 Sıkça Sorulan Sorular : (SSS)

TOEFL nedir?

TOEFL (Test of English as a Foreign Language- Yabancı Dil olarak İngilizce Sınavı) hemen hemen tüm dünyada uygulanan ve yine neredeyse tüm dünya tarafından kabul edilen bir yabancı dil sınavıdır. 

TOEFL türleri nelerdir?

TOEFL testinin farklı çeşitlerini duyabilirsiniz. Bunlar PBT (paper based toefl – kağıt üzerinde yapılan sınav) CBT (computer based toefl – Bilgisayar üzerinden yapılan sınav) ve iBT (internet based toefl – İnternet üzerinden yapılan sınav). Bu sınavların gerçerliliği -kurumlara göre değişiklik gösterebilir-  2 yıldır.

TOEFL’ın türleri arasıdan ne fark var?

Tür isimleri çok geçse de tüm dünyada artık kabul gören tek bir Toefl vardır. O da iBT (yani internet temelli sınav). CBT türü 2008’den beri uygulanmamaktadır. Son bir tür PBT, Türkiye’de de sadece Ankara’da yılda 3 kez uygulanır fakat kabul görme oranı kurumlara göre değişebilir.

TOEFL sınavında başarılı olmak için ne kadar çalışmalıyım?

İleri seviyede İngilizce biliyorsanız; yani iyi İngilizce konuşabiliyor, düşündüklerinizi yazıya dökebiliyor, yabancı dilde bir dizi ya da filmi dinleyince %80inden fazlasını anlayabiliyor ve yabancı bir metni zorlanmadan okuyabiliyorsanız sınav tarzına ve soru türlerine hazırlanmak için bir ay gibi bir süre size yeterli olabilir.

Fakat yabancı dil seviyenizi bilemiyor ve dilinize güvenmiyorsanız en az 8 ay sürecek bir çalışma bu sınavda başarılı olmanızı sağlar.

TOEFL sınavına kendim hazırlanmak istiyorum ne yapmalıyım?

TOEFL sınavı çoğu kişi için kendi kendine çalışarak başarılı olabilecekleri bir sınav değildir. Toefl İngilizcenin yazma, okuma, konuşma, dinleme gibi bütün temel becerilerini içerir.  Bu nedenle İngilizcenin aktif olarak konuşulduğu ve klasik dilbilgisi (grammar) anlatmayan kurs veya özel hocaların yardımına ihtiyaç vardır.

 Bununla beraber seviyesi advanced (ileri düzey) veya  upper-intermediate (Ortanın üzeri) seviyesinde olan kişiler için kendi kendilerine çalıştıklarında başarılı olabilme ihtimalleri tabiî ki vardır. İşte burada “Conquerenglish.com” önemli bir kaynak olacaktır.

 Daha önce PBT / CBT’ye girdim iBT’ye nasıl hazırlanmalıyım?

Toefl’ın diğer türleri iBT’ye benzerlik gösterse de bu sınavlarda bulunan Structure (Yapı / Dilbilgisi) bölümü artık bulunmamaktadır. Yine writing bölümleri eskisinden farlı olarak sayıları artmış ve türleri çok değişmiştir. Reading ve Listening bölümü çok fazla değişmemiştir. Bu nedenle yeni baştan başlamak daha faydalı olacaktır.

Konuşma bölümüne nasıl hazırlanılır?

Konuşma bölümünde kendi kendinize değerlendirme yapmanız mümkündür, bunun için sitemizde size yardımı olacak kriterler ve teknikler bulabilirsiniz. Bu yeterli olmayabilir İngilizcenin aktif olarak konuşulduğu bir kurs gerekli olabilir. Kurslarla anlaşmadan önce ne istediğinizi tam olarak anlatmanız ve konuşma üzerine nasıl eğitim verdiklerini öğrenmeniz faydalı olacaktır. Çoğu kurs sadece konuşma dersini almak istediğinizde bunu kabul etmeyebilir. Kurslarda 20 kişilik sınıflarda konuşma dersi yapılırsa herkese iki dakika bile zor düşer. Bu nedenle konuşma bölümü için Toefl konusunda tecrübeli bir hocadan özel ders almak en etkili yöntem olabilir.

 Yazma bölümüne nasıl hazırlanılır?

Yazma bölümünde de konuşma gibi yazdıklarınızın değerlendirilmesi gereken bir bölümdür. Bu değerlendirmeyi kendi kendinize yapmanız mümkündür, bunun için sitemizde size yardımı olacak ölçütler ve teknikler bulabilirsiniz. Bu yeterli olmayabilir. Yazmanın etkili öğretildiği bir kurs gerekli olabilir. Kurslarla anlaşmadan önce ne istediğinizi tam olarak anlatmanız ve yazma üzerine nasıl eğitim verdiklerini öğrenmeniz faydalı olacaktır. Bazen yazma bölümü için Toefl konusunda tecrübeli bir hocadan özel ders almak etkili olabilir.

 Okuma bölümüne nasıl hazırlanılır?

Bu bölümde en önemli iki nokta okuduğunu anlama ve hızlı okumadır. Her gün en az bir saat kitap okumak bu bölüm için iyi bir hazırlık sayılabilir. Okuduklarınızda zaman tutmak her şeyi tam olarak anlamadığınızı düşünseniz bile bir kitap sayfasına en fazla 5 dakika ayırmak gerekir. Toefl’da genellkile akademil makalelerle karşılaşacağınız için bu türde denemelere girmeniz önemlidir.

 Dinleme bölümüne nasıl hazırlanılır?

Başlarda kendinizi rahat hissetmeniz ve duyduğunuz her detaya değil genel konuyu anlamaya dikkat etmelisiniz. Pratik yapmak için yabancı müzik dinlemek, başlarda İngilizce altyazılı sonra ise altyazısız dizi ya da filmler izlemeniz gerekir. İnternetten audiobook’lar bulup bunları otobüste, ev işi yaparken vb. durumlarda sürekli dinleyebilirsiniz. Bu bölümde günlük konuşmalar ve üniversitede anlatılan dersler vardır. Sınav tarzına bu şekilde hazırlanmak faydalı olacaktır.

 

  • Daha önce TOEFL’dan aldığım puan acaba iBT’ de kaç puana denk geliyor?

Ortalama bir rakam verecek olursak                            

 

iBT

CBT

PBT

111-120

273-300

640-677

96-110

243-270

590-637

79-95

213-240

550-587

65-78

183-210

513-547

53-64

153-180

477-510

41-52

123-150

437-473

30-40

93-120

397-433

19-29

63-90

347-393

0-18

0-60

310-343

 

  • Diğer TOEFL türlerinden aldığım puanlar iBT için bana ışık tutar mı?

Sınav türünün değiştiğini unutmayın. Ama iyi bir hazırlık yaparsanız neden olmasın.

 

Eklenecek bilgiler

 

Stratejiler:

            Hedef koyma, kendinizi motive etme, ilerlemenizi kaydetme

 

            Not alma, paraphrase(başka kelimelerle ifade etme) soruları ve summary (özet) sorular için test teknikleri

 

            Sesletim (telaffuz) püf noktaları

 

Okuma :

           

            Konuşma bölümü soruları hakkında bilgi

 

            Metinden ana fikri çıkarma

 

            Fikirleri bağıntılama

 

            Detayları anlama ve paraphrase’leri tanıma

 

            Çıkarım yapma ve sonuç çıkarma

 

            Basitleştirme ve özet sorularını tablolar üzerinde tamamlama

 

Dinleme:

 

            Dinleme bölümü soruları hakkında bilgi

 

            Konuşmanın doğal akşına alışkanlık kazanma

 

            Sebep-sonuç ilişkilerini ve bağlantıları anlama

 

            Detaylara odaklanma, konuya hakim olma

 

            Çıkarım yapma ve sonuç çıkarma

 

Konuşma :

 

            Sesbirimler ve sesler

 

            Vurgu ve tonlama

 

            Konuşmada anlam bütünlüğü

 

            Konuşma bölümü soruları hakkında bilgi

 

            Konuşmalarınıza not verme yolları (Kendiniz / Arkadaşınız / öğretmeniniz )

 

            Bir konu hakkında görüşlerinizi anlattığınız sorular

 

            İki seçenek arasından tercihinizi anlattığınız sorular

 

            İki öğrencinin yada öğretmen ile öğrencinin konuşmasını dinlediğiniz Campus Life (üniversite hayatı) ile ilgili konuşma sorular

 

            Bir makale okuyup, bununla ilgili bir dersi dinlediğiniz Academic Task (Üniversite dersi) tarzı sorular

 

Yazma :

 

            Yazma bölümü soruları hakkında bilgi

 

            Yazmaya hazırlık

 

            Bağımsız yazma (Independent Writing)

 

            İlintili yazma (Integrated Writing)

 

            Yazmada bütünlük

 

            Yazmada tutarlılık

 

            Yazdıklarınıza not verme yolları (Kendiniz / Arkadaşınız / öğretmeniniz )

 

           

 

 

Hazırlayan : Hüseyin Ulvi Öztürk